Ένας «νεκρός» Οργανισμός σε ομηρία
Έχει περάσει κοντά ένας χρόνος από την ημέρα που ο υφυπουργός Γιαννόπουλος μας έκανε την τιμή να επισκεφτεί το Νομό μας για να μας λύσει τα… προβλήματα υγείας. Στις αγωνίες των γιατρών του «Ανδρέας Παπανδρέου» για στελέχωση, ο υφυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε απαντήσει πως «μπορεί να μην έχετε γιατρούς, έχετε όμως ωραίο κτίριο!*». Υποσχέθηκε, επίσης, αυτόνομο ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση βέβαια, να αγοράσουν και οι Δήμοι κανένα ασθενοφόρο! Το μεγάλο όμως μπάχαλο από εκείνη την επίσκεψη δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο Κρεστένων.
Όπως θα θυμάστε, η πρόταση Γιαννόπουλου ήταν να μετατραπεί το Νοσοκομείο Κρεστένων σε δορυφορικό του «Ανδρέας Παπανδρέου» με ενιαία διοίκηση, που θα λειτουργούσε ως Κέντρο Υγείας με ενισχυμένη παθολογική κλινική. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής ανάγκασαν τον υφυπουργό ν’ αλλάξει γραμμή πλεύσης μπροστά στο πολιτικό κόστος και να δηλώσει πως το νοσοκομείο θα αναβαθμιστεί. Δήλωση, βέβαια, που έμεινε στα λόγια αφού το νοσοκομείο από εκείνη την επίσκεψη μέχρι τώρα υποβαθμίζεται σταθερά με αποκορύφωμα την… αποκεφάλισή του.
Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Κρέστενας, στερούμενο τους απαραίτητους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό, είναι μια ταμπέλα που λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας. Η αγωνία των εργαζόμενων μήπως και το νοσοκομείο υποβαθμιστεί μοιάζει κάπως οξύμωρη αφού η μόνη διαφορά του από ένα Κ.Υ. βρίσκεται στο τι αναγράφεται στην ταμπέλα της εισόδου. Σοβαρά περιστατικά το νοσοκομείο δεν μπορεί να δεχτεί, γεγονός που γνωρίζουν οι κάτοικοι και απευθύνονται κατά την πλειοψηφία τους στα νοσοκομεία της Αχαϊκής πρωτεύουσας, αφού ούτε καν το νοσοκομείο Πύργου δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της ελλιπής στελέχωσής του.
Ωστόσο, ίσως από παραπληροφόρηση, ίσως από τοπικιστική αντίληψη των πραγμάτων, κάτοικοι και εργαζόμενοι εξακολουθούν να επιμένουν στη σημερινή μορφή του νοσοκομείου αρκεί να μην αλλάξει ο αυτόνομος Οργανισμός. Η στάση του υπουργείου που φροντίζει σταθερά για την υποβάθμιση του νοσοκομείου περνάει στα «ψιλά», χωρίς τις αναμενόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις και τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας προς τους αρμόδιους, που λογικά κανείς θα ανέμενε να δει σε παρόμοιες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, στην Κρέστενα το υπουργείο κατάφερε να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, μιας που και το νοσοκομείο υποβαθμίζεται -απαξιώνεται και το πολιτικό κόστος για την απαξίωσή του δεν βαραίνει κανέναν.
Το δυστύχημα, βέβαια είναι, πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας (συνήθως υπερήλικες) που αναγκάζονται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Κρεστένων. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για νοσηλευόμενους χωρίς τη φροντίδα εφημερεύοντος ιατρού, πράγμα που πολύ απλά σημαίνει πως αν κάποιος από τους ασθενείς «χαθεί», ο γιατρός που διέταξε τη νοσηλεία του θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει τον εισαγγελέα πως έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σώσει από το… σπίτι του. Ακόμα και πρωτοετής φοιτητής θα αντιλαμβανόταν πως κάτι δεν πάει καλά στις νοσηλείες του νοσοκομείου, ρίχνοντας μια ματιά στις κλίνες και στον πίνακα εφημεριών. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Κρεστένων κινδυνεύουν όσο και οι ασθενείς όταν αποφασίζουν νοσηλεία. Το ερώτημα είναι, γιατί αναλαμβάνουν αυτό το ρίσκο;
Τελευταία, όπως θα ξέρετε, έχουν ξεσπάσει νέες κόντρες ανάμεσα στο νοσοκομείο Κρεστένων και στη διοίκηση του «Ανδρέα Παπανδρέου» που ζητά επίμονα τη μεταφορά των λαπαροσκοπικών στον Πύργο όπου τους τελευταίους μήνες έχει αποσπαστεί και ο ειδικευμένος στην λαπαροσκόπηση χειρουργός. Το νοσοκομείο Κρεστένων ζητά να μην απομακρυνθούν τα λαπαροσκοπικά μηχανήματα –γεγονός που θα συνέβαλε στην περεταίρω υποβάθμιση του Οργανισμού- αφού ο χειρουργός με τη λήξη της απόσπασή του αναμένεται να επιστρέψει στην Κρέστενα. Το νοσοκομείο του Πύργου, όμως, που χρειάζεται τα λαπαροσκοπικά, επιμένει πως ούτως ή άλλως τα μηχανήματα στην Κρέστενα ήταν και θα είναι σε αχρηστία –ακόμα και αν επιστρέψει ο αποσπασμένος χειρουργός- ελλείψει καρδιολόγων, αναισθησιολόγων και ΜΕΘ, παράγοντες που θα εξασφάλιζαν την επιτυχή έκβαση μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης. Άλλωστε για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας τόσο του ασθενούς όσο και του ιατρού) δεν χρησιμοποιήθηκαν τα λαπαροσκοπικά και πριν την απόσπαση του χειρουργού, κατά το έτος 2007. Η κόντρα, λοιπόν, ανάμεσα στους δυο Οργανισμούς καλά κρατεί, και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη λαπαροσκόπου απευθύνονται στα νοσοκομεία της Πάτρας ή -στην καλύτερη περίπτωση- της Αμαλιάδας.
Πέραν αυτών, τελευταίες πληροφορίες λένε πως άμεσα ο κ. Σχίζας πρόκειται να γίνει διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, μέχρι να περάσει η νομοθετική ρύθμιση για να μετατραπεί το νοσοκομείο σε δορυφορικό του Πύργου, γεγονός που προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις στους κόλπους του νοσοκομείου αφού όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, ο κ. Σχίζας έχει «κατηγορηθεί» για εμπλοκή στην προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου.
Συμπερασματικά, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στην Κρέστενα. Κρίνοντας κοντόφθαλμα, μπορούμε να πούμε πως για την υποβάθμιση φταίει το νοσοκομείο Πύργου που πιέζει προς την κατεύθυνση της στελέχωσής του χρησιμοποιώντας ως «τράπεζα δανεισμού» την Κρέστενα. Άλλος μπορεί να πει πως για την «ομηρία» του Οργανισμού σε αυτήν την βαλτώδη κατάσταση, ευθύνονται κάποιοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κρεστένων που δεν θέλουν να αλλάξει ο Οργανισμός για να μη χάσουν τις θέσεις τους ή πως φταίει ο Δήμαρχος κ. Μπαλιούκος, που δε θα ήθελε να «χάσει» η περιοχή το νοσοκομείο επί των ημερών του. Οι πολιτικοί του Νομού δεν είναι άμοιροι ευθυνών, επίσης. Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, αποδεικνύει πως για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί φταίει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μπροστά στις αντιδράσεις που αντιμετώπισε στην πρόταση για δορυφορικό και μη θέλοντας να επωμιστεί το πολιτικό κόστος, υποσχέθηκε αναβάθμιση. Αναβάθμιση σημαίνει: «βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας. Εμείς έτσι κι αλλιώς, φράγκο δε δίνουμε γι’ αυτή την ιστορία». Και όπως θα γνωρίζετε και από το παρελθόν, οι Ηλείοι είμαστε μανούλες στο να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, ειδικά αν μας πετάξουν στον δρόμο μας μια τοπικιστική μπανανόφλουδα.
*Εάν απορείτε πως γίνετε να σπαταλώνται τόσα χρήματα για τα νοσοκομειακά κτίρια και την ίδια στιγμή το Υπουργείο να τσιγκουνεύεται τις προσλήψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, σας πληροφορούμε πως ο εξοπλισμός των νοσοκομείων γίνεται με κονδύλια ΚΠΣ ενώ οι μισθοί των εργαζόμενων βαραίνουν το Υπουργείο. Καλό θα ήταν, αυτό να το θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιος υπουργός να μας μιλήσει για τα ωραία κτίρια που εξοπλίστηκαν επί των ημερών του.
1 σχόλιο:
14 Νοεμβρίου 2008
Κι όμως τα λαπαροσκοπικά μηχανήματα του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου Κρεστένων, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα.....! Στην ανακοίνωση του ο σύλλογος εργαζομένων επισημαίνει
«Σήμερα στο νοσοκομείο Κρεστένων με εντολή της 6ης ΥΠε έγινε η παράδοση των λαπαροσκοπικών μηχανημάτων της Χειρουργικής Κλινικής. Αυτή η ενέργεια και οι εξελίξεις για το νοσοκομείο αποδεικνύουν ότι, η πολιτική αδιαφορίας για το σύστημα υγείας και τους πολίτες της περιοχής είναι δεδομένη. Σήμερα οι υποσχέσεις για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου γίνονται βιαστικές αποφάσεις και δεν υπάρχει τρόπος για στελέχωση και ύπαρξη αυτού του χώρου. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο με έκτακτη γενική συνέλευση, ομόφωνα καταγγέλλουν την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία λειτουργεί η πολιτεία, καταδικάζουν τις ενέργειες αυτές και ερωτούν:
1.Γιατί πριν από μερικά χρόνια και ενώ το νοσοκομείο του Πύργου ήταν σε εξέλιξη, παραγγέλθηκαν αυτά τα μηχανήματα προς χρήση στο νοσοκομείο της Κρέστενας;
2.Γιατί τότε οι υπεύθυνοι των κλινικών και η επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκαν για αυτά τα μηχανήματα, να αγοραστούν;
3. Γιατί δεν προέβλεψαν πως, η εγκατάσταση και η χρήση των μηχανημάτων αυτών, εδώ σε αυτό το χώρο θα είναι επικίνδυνη και μη αποδοτική και εισηγήθηκαν την αγορά τους;
Θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους αρμόδιους φορείς γιατί έπραξαν αυτό τότε και κυρίως γιατί σήμερα με τη στάση τους δρομολογούν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Θα πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες για την ελπίδα που είχαν για την καλύτερη αντιμετώπιση της υγείας. Εμείς οι εργαζόμενοι αντιδρούμε άμεσα με αυτές τις ενέργειες και ζητάμε για τελευταία φορά την στελέχωση και την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου πριν είναι αργά».
Τα συμπεράσματα δικά σας....
Δημοσίευση σχολίου