Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008

H Κινεζική κατοχή επεκτείνεται μέχρι την Ολυμπία

Η δάδα της ελευθερίας του Θιβέτ παραμένει άσβεστη

Τη δάδα της ελευθερίας του Θιβέτ άναψε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία η Ένωση νέων Θιβετιανών φοιτητών της Ευρώπης για την ελευθερία του Θιβέτ, στο πλαίσιο παγκόσμιας κλίμακας εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την κινεζική κατοχή στο Θιβέτ. Στην αποστολή συμμετείχαν 12 Θιβετιανοί που προπηλακίστηκαν έντονα από Κινέζους αξιωματούχους και Έλληνες αστυνομικούς με την αιτιολογία πως δεν είχαν ζητήσει να λάβουν σχετική άδεια για την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να ανάψουν τη δάδα μπροστά από το ιερό της Ήρας. Μετά τη λήξη των επεισοδίων οι Θιβετιανοί φοιτητές δήλωσαν σχετικά με το συμβάν:
«Σήμερα οι Θιβετιανοί άναψαν τη δάδα της ελευθερίας του Θιβέτ στην Ολυμπία υπό έντονη προπηλάκιση και εξονυχιστική έρευνα από την ελληνική αστυνομία και 15 με 20 Κινέζους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Παρά τη μεγάλη παρουσία της αστυνομίας, οι 12 Θιβετιανοί πραγματοποίησαν την τελετή αφής στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας στην Ελλάδα ανάβοντας νωρίτερα από την Κίνα την Ολυμπιακή δάδα. Η δάδα της ελευθερίας του Θιβέτ αντιπροσωπεύει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του λαού του Θιβέτ για ελευθερία και δικαιοσύνη και θα μεταφερθεί σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως φτάνοντας στο Θιβέτ την παραμονή των αγώνων του Πεκίνου. Η δάδα της ελευθερίας επίσης προβάλει την εναντίωση των Θιβετιανών στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης της Κίνας να μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα μέσω του Θιβέτ στην κορυφή του Έβερεστ».
«Το Ολυμπιακό σλόγκαν της Κίνας «Ένας κόσμος ένα όνειρο» φέρνει πικρία στους Θιβετιανούς που, υπό την Κινέζικη κατοχή, μας έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να αντιπροσωπεύσουμε τον λαό μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε ο ελβετοθιβετιανός σφαιροβόλος και μέλος της ομάδας του Θιβέτ Tsultrim Dolma Gope και πρόσθεσε πως «Ανάβουμε τη δάδα της ελευθερίας του Θιβέτ για να δείξουμε ότι οι νέοι Θιβετιανοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν υπό την Θιβετιανή σημαία».
Ο θιβετιανοαμερικάνος λαμπαδηδρόμος Tenzin Dorjee τέθηκε υπό κράτηση πέρυσι τον Απρίλιο στο Θιβέτ γιατί διαμαρτυρήθηκε για την δοκιμαστική ανάβαση της Κίνας στο Έβερεστ με την Ολυμπιακή φλόγα. «Η φλόγα της ελευθερίας του Θιβέτ καίει δυνατά στις καρδιές μας» ανέφερε ο Dorjee.
«Σήμερα, 8700 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, μας προπηλάκισαν 20 αξιωματούχοι Κινέζοι και δεκάδες Έλληνες αστυνομικοί. Η έντονη αντίθεση στην ειρηνική μας τελετή αφής τονίζει την διαρκή καταπίεση των Θιβετιανών από την Κίνα στην αποφασιστικότητά μας να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας. Παρά την αντίθεση αυτή, η αφή της φλόγας της ελευθερίας του Θιβέτ θα μεταφέρει το μήνυμα της αλήθειας και της αντίστασης παγκοσμίως εκθέτοντας τα ολυμπιακά ψέματα της Κίνας. Αυτό που αποκαλεί η Κίνα «διαδρομή στην αρμονία» είναι γελιοποίηση των πραγματικών ολυμπιακών ιδεωδών της ειρήνης και ενότητας ανάμεσα στους λαούς» είπε ο Kelsang Gope, αντιπρόσωπος της εθνικής επιτροπής ολυμπιακών αγώνων του Θιβέτ. «Αντιθέτως, αντί να υποστηρίξουν αυτές τις ιδέες, το κύριο ενδιαφέρων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής φαίνεται να είναι η επιδίωξη των ιδίων τους επιχειρηματικών συμφερόντων και των χορηγών τους. Η συμμετοχή της ομάδας του Θιβέτ στους αγώνες θα εξέθετε την επίδειξη υποκρισίας που αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου. Τον Δεκέμβριο του 2007 η ΔΟΕ απέρριψε την επίσημη αίτηση της ομάδας του Θιβέτ να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου».
Η τελετή αφής περιλάμβανε παραδοσιακά Θιβετιανά θυμιάματα από πέντε Λάμος (ιερείς) που απάγγειλαν τον Θιβετιανό εθνικό ύμνο. Η τελετή αφής της φλόγας της ελευθερίας σηματοδότησε την 49η επέτειο από το 1959 της εθνικής Θιβετιανής εξέγερσης όταν δεκάδες χιλιάδες Θιβετιανών στη Λάσα και κατά μήκος τους Θιβέτ εξεγέρθηκαν εναντίον της κατοχής της πατρίδας τους από την Κίνα.
Η εθνική επιτροπή και η ομάδα του Θιβέτ δημιουργήθηκε το 2007 για να δώσει φωνή στους αθλητές του Θιβέτ για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Στους αξιόλογους υποστηρικτές της Θιβετιανής ομάδας περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ολυμπιονίκες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κίνημα της Θιβετιανής δάδας της ελευθερίας οργανώνεται από το δίκτυο Διεθνούς Υποστήριξη του Θιβέτ, έναν παγκόσμιο συνασπισμό πάνω από 150 ομάδων υποστηρικτών του Θιβέτ.


Ολυμπιακή φλόγα
Ή με τους Γκέμπελς ή με τους «Άλλους»

Ωστόσο, αδίκως οι Θιβετιανοί έκαναν τον κόπο να φτάσουν μέχρι την Ολυμπία, αφού η ολυμπιακή φλόγα που σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει για το Πεκίνο δεν έχει καμιά σχέση με την περίφημη «αρχαία ελληνική κληρονομιά» και το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο. Αντιθέτως, το πνεύμα που επιζεί στις τελετές αφής της Ολυμπίας είναι αυτό του Τρίτου Ράιχ και συγκεκριμένα του Γιόζεφ Γκέμπελς που εμπνεύστηκε, οργάνωσε και πραγματοποίησε την πρώτη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. (Αύγουστος του 1935, εφ. Εστία: «Ολυμπιακή Φλόγα. Μια θαυμάσια ιδέα του Δρος Γκέμπελς»). Σήμερα, βέβαια, κανένας δεν τολμά να μνημονεύσει τον Γκέμπελς ή ακόμα χειρότερα να τον συνδέσει με την «ιερή» τελετή. Βρέθηκε, λοιπόν, ο «πραγματικός» εμπνευστής της ολυμπιακής φλόγας στο πρόσωπο ενός άλλου ιστορικού παράγοντα του γερμανικού ολυμπισμού, του Καρλ Ντιμ.
Οπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή), «η αφή της ολυμπιακής φλόγας και η λαμπαδηδρομία τελέστηκαν για πρώτη φορά το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η ιδέα ήταν του Γερμανού καθηγητή και μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Καρλ Ντιμ, ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε η αφή της φλόγας γίνεται πάντα στο ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία».
Για το συμβολισμό της φλόγας, του πυρσού και της λαμπαδηδρομίας αρκεί να παραθέσουμε λίγους στίχους από το πολεμικό εμβατήριο του Χάινριχ Ανακερ, του επιλεγόμενου και «ποιητή της μαύρης στρατιάς»:
«Ο πυρσός περνά από χέρι σε χέρι/ Οταν ο θάνατος τον αρπάζει από κάποιον/ Ο πιο κοντινός τον ξαναπαίρνει/ Οι πυρσοί αλλάζουν χέρια/ Συνέχισε...
Θα τον μεταφέρουμε λοιπόν και συ και εγώ/ αυτόν τον πυρσό, προς ένα τέλος μακρινό/ στο τέλος του δρόμου./ Ο πυρσός λάμπει καθάρια!/ Ηδη μπροστά μας, μέσ' τη σκοτεινιά καρτερούν/ οι Αλλοι!» Το 1936, «οι Άλλοι» ήταν οι Εβραίοι. Σήμερα «οι Άλλοι» είναι οι Θιβετιανοί. Και τότε και τώρα, «οι Άλλοι» ήταν και θα είναι οι καταπιεζόμενοι. Ιστορικά, λοιπόν, καταρρίπτεται ο Φιλιππικός του δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας Γ.Αηδόνη, που έσπευσε να καταδικάσει την ενέργεια των Θιβετιανών και χαρακτήρισε την πράξη τους προσβολή για την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας ότι η περιοχή είναι χώρος σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης. Οι λαμπαδηδρομίες, όμως, ξεκίνησαν ενάντια στους «Άλλους» και έτσι συνεχίζονται.
Σε δελτίο Τύπου –που ο Τύπος δεν φιλοξένησε- οι Θιβετιανοί αναφέρουν σχετικά με την πραγματοποίηση της αφής και την σημασία που αυτή έχει για την ελευθερία της χώρας τους:
«Μετά από την αρχική ανάσχεση, οι Θιβετιανοί επιτυχώς άναψαν τη δάδα της ελευθερίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Μπήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και ανάψαμε τη δάδα της ελευθερίας του Θιβέτ στον ναό της Ήρας, την αρχική τοποθεσία όπου έγινε για πρώτη φορά η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Ήταν πολύ συγκινητικό και μας ενέπνευσε, να δούμε την αντιπρόσωπο της ομάδας του Θιβέτ να ανάβει τη δάδα στο ίδιο μέρος όπου οι Ολυμπιακοί αγώνες γεννήθηκαν. Αυτή η δάδα, αναμμένη στον φημισμένο ναό της Ήρας, θα μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας του Θιβέτ σε πενήντα χώρες στον κόσμο. Στις 8 Αυγούστου, όταν οι Ολυμπιακοί ξεκινούν στο Πεκίνο, αυτή η δάδα θα φτάσει στο Θιβέτ. Νωρίτερα, οι επίσημοι αξιωματούχοι της Κίνας μαζί με την Ελληνική αστυνομία σταμάτησαν τους Θιβετιανούς στην είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Αυτοί οι Κινέζοι αξιωματούχοι έφτασαν στην Ολυμπία μια μέρα μετά την άφιξη των Θιβετιανών προφανώς για να κατευθύνουν και να σαμποτάρουν τους Θιβετιανούς.
Ολοκληρώσαμε την συμβολική τελετή αφής της φλόγας έξω από την πύλη της Αρχαίας Ολυμπίας, προσβεβλημένοι που ακόμα και χιλιάδες μίλια μακριά απ’ το Θιβέτ, το μακρύ χέρι της Κινέζικης καταπίεσης είναι ικανό να μας φτάσει στην απομακρυσμένη Ελληνική γη. Ωστόσο, η πραγματική αφή της φλόγας της ελευθερίας του Θιβέτ, έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, παρά τις προσπάθειες της Κινέζικης κυβέρνησης να τη σταματήσει. Αυτή η αφή αντιπροσωπεύει την αληθινή δέσμευση του λαού του Θιβέτ και την αθάνατη αποφασιστικότητά μας να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας, στον αγώνα ενάντια στον στραγγαλισμό της ελευθερίας του Θιβέτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: