Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

1998-2007: 213.500 αγρότες… εξαφανίστηκαν

Το ξεκλήρισμα της αγροτιάς με αριθμούς

Είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις με μπλε και πράσινους κόκκους –κατόπιν επιταγών της Ε.Ε.- είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην εξαφάνιση της φτωχής αγροτιάς. Σήμερα, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό το ξεκλήρισμα, με τη ΝΔ να κρατά την πρωτιά σε αγροτοφάγες τακτικές έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Η Ερευνα Εργατικού Δυναμικού που διενεργεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για την καταγραφή των απασχολούμενων στη Γεωργία, Κτηνοτροφία, Θήρα και Δασοκομία είναι αποκαρδιωτική για τους φτωχούς αγρότες που αν δεν αντιδράσουν δυναμικά, πολύ σύντομα θα χάσουν και το τελευταίο κομμάτι γης που τους δένει με τον τόπο τους.



Ο πίνακας της στατιστικής υπηρεσίας για το εργατικό δυναμικό της περιόδου 1998-2007 χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες:
α) Αυτοαπασχολούμενοι αγρότες (αρχηγοί των εκμεταλλεύσεων) που δεν χρησιμοποιούν εργάτες γης.
β) Μέλη της οικογένειας του αγρότη που εργάζονται στην οικογενειακή εκμετάλλευση και δεν αμείβονται.
γ) Αυτοαπασχολούμενοι αγρότες που χρησιμοποιούν εργάτες γης.
δ) Εργάτες γης που δουλεύουν σε αγροτικές επιχειρήσεις.

Οι κατηγορίες γ) και δ) κατά τη δεκαετία 1998-2007 παρουσιάζουν μια αυξομείωση, αλλά οι αριθμοί είναι περίπου ίσοι στην αρχή και στο τέλος της δεκαετίας.
Η κατηγορία γ) καταγράφει τους πλούσιους -επί το πλείστον- αγρότες που μπορούν να απασχολούν εργάτες γης και δεν εγκαταλείπουν την αγροτική παραγωγή. Η κατηγορία δ) καταγράφει τους εργάτες γης, των οποίων ο αριθμός δεν μειώνεται όσο υπάρχει η κατηγορία γ). Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που εγκαταλείπουν την παραγωγή και το χωριό ανήκουν στη φτωχή αγροτιά, δηλαδή, στις κατηγορίες α) και β).

Στην κατηγορία α) καταγράφονται οι φτωχοί αγρότες, με μικρό κλήρο, που δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν εργάτες γης. Σε αυτή την κατηγορία, μετά από αυξομειώσεις που παρατηρούνται την περίοδο 1998-2003 (5 χρόνια), έχουμε μια τελική μείωση 3.500 αγροτών που δεν εκμεταλλεύονται εργάτες γης. Το 2003 είναι η χρονιά στο πρώτο εξάμηνο της οποίας την προεδρία της ΕΕ είχε η Ελλάδα. Αυτή την περίοδο ψηφίστηκε η νέα ΚΑΠ που λειτουργεί ως κυματοθραύστης της αγροτικής παραγωγής και της φτωχής αγροτιάς.

Την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2004, 59.900 φτωχοί αγρότες εγκαταλείπουν την αγροτική παραγωγή, όχι βέβαια λόγω θανάτου, αλλά λόγω της ασκούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Αν η κύρια αιτία μείωσης των αγροτών ήταν ο θάνατος, τότε θα έπρεπε να αυξηθεί η κατηγορία β) (μέλη της οικογένειας που βοηθούν στην παραγωγή). Από τον πίνακα, όμως, διαπιστώνουμε ότι το 2004 σε σχέση με το 2003 μειώθηκαν κατά 52.300 τα βοηθητικά μέλη της οικογένειας του αγρότη- αρχηγού της εκμετάλλευσης. Τα τρία επόμενα χρόνια (2005-2007), χρόνια νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, άλλοι 14.500 αγρότες της α) κατηγορίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγροτική παραγωγή.

Το 2003 σε σχέση με το 1998 είχαμε μια μείωση 69.100 αγροτών- βοηθητικών μελών που δουλεύουν στην οικογενειακή επιχείρηση χωρίς να αμείβονται. Η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στη φτωχή αγροτιά, γιατί το φτωχό αγροτικό νοικοκυριό δε μπορεί να χορτάσει όλη την οικογένεια, με αποτέλεσμα τα μέλη της να αναζητούν αλλού μεροκάματο εγκαταλείποντας το χωριό. Άλλωστε, όταν 59.900 φτωχοί αγρότες της α) κατηγορίας εγκατέλειψαν την αγροτική παραγωγή, ήταν επόμενο να τους ακολουθήσουν και άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας. Ετσι, το 2004, 52.300 αγρότες-βοηθητικά μέλη εγκατέλειψαν και αυτοί την αγροτική παραγωγή.

Η τελευταία στήλη του πίνακα δεν αφήνει αμφιβολία για την «επιδημία» ξεκληρίσματος που έπεσε στην αγροτική παραγωγή. Μέσα σε μια δεκαετία εγκατέλειψαν την αγροτική παραγωγή 213.500 αγρότες (από 710.200 οι αγρότες μειώθηκαν σε 496.700).

Δεν υπάρχουν σχόλια: