Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ακέφαλο το Ταμείο για τους πυρόπληκτους

Αναποτελεσματική η κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα για το νομό Ηλείας

Ακέφαλο το Ταμείο για τους πυρόπληκτους


Άνθρωποι κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Τίποτα στην Ηλεία δεν μπορεί να είναι ίδιο μετά τον Αύγουστο του 2007. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να διαχειριστεί τα χρήματα των δωρεών για τους πυρόπληκτους, απέτυχε στην ανασυγκρότηση της Ηλείας, απέτυχε να αποζημιώσει το καμένο αγροτικό εισόδημα. Και ξαφνικά, εγένετο σοσιαλισμός. Σε μια απ’ τις πρώτες εξορμίσεις του στην επαρχεία, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ηλεία. Και συγκινημένος απ’ το δράμα του ντόπιου πληθυσμού, υποσχέθηκε με προσωπική του ευθύνη ανασυγκρότηση, και δικαίωση, και ελπίδα, και πράσινη ανάπτυξη. Προηγήθηκαν ή ακολούθησαν (δεν έχει σημασία) βραβεύσεις μελετών για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας, φιέστες και χαμόγελα για το μέλλον που μας ετοιμάζουν σε μακέτες, με πολλές πολλές διαβουλεύσεις και φυσικά στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, απαντήθηκε το ερώτημα των Ηλείων «τι να γίνονται εκείνα τα εκατομμύρια που κλωσούσε ο Μολυβιάτης και που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφ. Έθνος, αδιάθετα παραμένουν 131,7 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του χρηματικού ποσού που είχε συγκεντρωθεί μετά τις πυρκαγιές, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως για την ανοικοδόμηση και επισκευή των πυρόπληκτων κατοικιών έχουν διατεθεί μόλις 55,27 εκατομμύρια. Συνολικά στο όνομα της ανασυγκρότησης έχουν διατεθεί 76,6 εκατ.

Αυτά στα χρόνια της δεξιάς, γιατί από την ημέρα της πτώσης της, το ΔΣ δεν συνεδριάζει ενώ το τελευταίο ένταλμα χρηματοδότησης υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος που δεν συνεδριάζει το ΔΣ είναι γιατί μετά την παραίτηση του Μολυβιάτη και των υπολοίπων μελών μετά τις εκλογές, ΔΕΝ υπάρχει ΔΣ. Έτσι το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), που είχε οριστεί ως διαχειριστής των χρηματικών δωρεών για τους πυρόπληκτους, μένει ακέφαλο. Οι θέσεις για πρόεδρο και ΔΣ έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης, μαζί με θέσεις σε άλλους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για τη θέση του προέδρου κατατέθηκαν 31 βιογραφικά, ενώ για τα μέλη του Δ.Σ. 117.

Τώρα, βέβαια, γιατί η Ηλεία να αποτελούσε εξαίρεση στον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον χρόνο; Επειδή είμαστε πυρόπληκτοι ή επειδή είμαστε ομορφόπαιδα; –που θα ΄λεγε κι ο Κωνσταντάρας. Ίσως επειδή στην περίπτωση του νομού μας τα λεφτά υπάρχουν και η οικονομική κρίση δεν έχει λόγο. Ή μήπως τελικά έχει;


H κατάσταση στην Hλεία σήμερα

Κατοικίες - Ανακατασκευές

294 αιτήσεις από τα 301 χαρακτηρισμένα

275 έχουν βεβαιώσεις καθορισμού Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (1ο βήμα)

207 έχουν εγκεκριμένες οικοδομικές άδειες

146 έχουν εισπράξει τη β’ δόση

93 έχουν εισπράξει τη γ’ δόση, από τους οποίους περίπου οι μισοί έχουν πάρει ρεύμα.

Λοιπά κτίσματα (στάβλοι, αποθήκες κ.ά.)

Επισκευές

339 αιτήσεις από τα 493 χαρακτηρισμένα

286 εισέπραξαν την α’ δόση

158 έχουν εισπράξει τη β’ δόση

Ανακατασκευές

509 αιτήσεις από τα 760 χαρακτηρισμένα

408 έχουν βεβαιώσεις καθορισμού Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (1ο βήμα)

205 έχουν εγκεκριμένες οικοδομικές άδειες

119 έχουν εισπράξει τη β’ δόση

93 έχουν εισπράξει τη γ’ δόση

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπαινουμε στον 9ο μηνα απο τοτε που παραιτηθηκε ο κ.Μολυβιατης και το ταμειο αποκαταστασης εκτακτων αναγκων δεν εχει προεδρο και Δ.Σ.Αυτη ειναι η δικαιολογια του υπουργειου και ο λογος που δεν διδονται τα χρηματα που εδωσε ο Ελληνας φορολογουμενος απο το υστερημα του,για να αποκατασταθουν οι ζημιες απο τις πυρκαγιες του 2007.Αλλη μια χρονια στα λυομενα...ΚΡΙΜΑ κ.Πρωθυπουργε το ξερετε οτι σας εκθετουν και δεν εχουν κανει κατι προς αυτη την κατευθυνση;Ποσο ακομη θα περιμενουμε;;