Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Όταν οι άνθρωποι κοιμούνται

Όταν οι άνθρωποι κοιμούνται τον ¨ύπνο του δικαίου¨,
Οι άδικοι αγρυπνούν
και τους νανουρίζουν

Όταν οι ιερείς του ¨θεάματος¨ συνειδητοποιούν το μέγεθος του κινδύνου που απειλεί τους ίδιους και τα αφεντικά τους, αποποιούνται σιωπηρά, αλλά και χωρίς ενδοιασμό, τα περί ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εκτός κι αν η επιβολή σιγής ιχθύος, όσον αφορά τα συνεχιζόμενα γεγονότα κοινωνικής αντίστασης από πλευράς εξεγερμένων νεολαίων και καταπιεσμένων, από τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, ήταν …σύμπτωση ή επιβολή κρατικής λογοκρισίας.
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε τοπικά και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και θα διαπιστώσει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Πλήθος σχολών και σχολείων σε όλη τη χώρα παραμένουν κατειλημμένα σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες των κινητοποιήσεων. Καθημερινά συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού. Συνεχώς αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες ενάντια στην κρατική καταστολή σε όλη τη χώρα. Καινούργιες προσεγγίσεις κάνουν την εμφάνισή τους σε σχέση με τη δυναμική που αναπτύσσεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που τα ίδια τα αφεντικά δημιούργησαν.
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι άξιο μνείας από τα κεντρικά ΜΜΕ. Ούτε οι αυξανόμενες αγριότητες των μηχανισμών καταστολής, ούτε οι προβληματισμοί νεολαίας και διανοουμένων, ούτε η διόγκωση της διεθνούς κατακραυγής ενάντια στην βιαιότητα της ελληνικής αστυνομίας και -κυρίως- ενάντια στην παγκοσμιοποίηση καθεαυτή. Μόνοι οι συνήθεις φωστήρες των τηλε-παραθύρων αναγορεύονται σε τιμητές του δημοσίου βίου, με τη γνωστή τους ανυποληψία και δουλοπρέπεια προς τα αφεντικά. Για να μην σχολιάσουμε την επιστράτευση βρυκολάκων (ακόμα και της ..Αριστεράς) που σπεύδουν να δώσουν χείρα βοηθείας στον ταξικό εχθρό και τον αστικό κοινοβουλευτισμό.
Γίνεται, έτσι, παραπάνω από επιβεβλημένη η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων και καναλιών πληροφόρησης από και για το λαό (= τους καταπιεζόμενους). Η ¨αλήθεια¨ και η ¨ενημέρωση¨ των τηλεοπτικών σταθμών είναι και παραμένει η ¨αλήθεια¨ της κυρίαρχης ιδεολογίας. Ευθύνη του καθένα πλέον η αποφυγή της ¨διασποράς ψευδών ειδήσεων¨ από πλευράς εξουσίας. Ευθύνη του καθένα η επιβεβαίωση του αξιώματος της Ελληνικής Επανάστασης: ¨συλλογάται καλά, όποιος ελεύθερα συλλογάται¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: