Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Εβδομάδα εξεγέρσεων και στην Ηλεία

Για τα μάτια ενός παιδιού…

Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς, λυτρώνω μάνες και γιους. Κάνω τη γλώσσα μου την πορφυρένια, ατόφιο μολύβι…
Ξεχείλισε η οργή των μαθητών και νεολαίων της Ηλείας μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου που άθελά του έγινε ο ήρωας μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που αντιπαλεύεται τους βολεμένους ψευτοεπαναστάτες της δικτατορίας, τους εφαρμοστές της δειμοκρατίας (Α.Ε.: δείμος= τρόμος), μιας γενιάς που δεν ονειρεύεται γιατί βιώνει την ανεργία, την παραπαιδεία, την ελαστική απασχόληση, την βία της εξουσίας.
Ξημερώματα Δευτέρας και το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου δέχεται επίθεση με μολότοφ. Περιπολικά πάνε και έρχονται σε μια προσπάθεια να μην διαταραχτεί η τάξη της καθεστηκυίας τάξης. Την Δευτέρα το πρωί μαθητές από τα σχολεία της Αμαλιάδας ρίχνουν ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά στο αστυνομικό τμήμα. Έξω απ’ το τμήμα οι βαθμοφόροι τους υποδέχονται σε στυλ «ακούνητα ανθρωπάκια» (βλέπε Πολύδωρα).
Βράδυ Δευτέρας στην πλατεία ΟΤΕ πραγματοποιείται ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Τα όργανα της τάξης ξεκουράζονται διότι…
Ξημερώματα Τρίτης στόχος της οργής των νεολαίων στην πόλη του Πύργου έγιναν η Νομαρχία και η Εφορία που δέχτηκαν βροχή από μολότοφ.
Την Τρίτη το πρωί νέα μαθητική πορεία στην Αμαλιάδα με προορισμό το αστυνομικό τμήμα. Συνθήματα, βρισιές, περίσσια οργή.
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δικαστηρίων με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το κτίριο της Νομαρχίας δέχτηκε εκ νέου επίθεση με μολότοφ και πέτρες, μετρώντας αυτή τη φορά και υλικές ζημιές. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος των νεαρών εξεγερμένων με τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους της πόλης για πολλές ακόμα ώρες.
Το πρωί της Τετάρτης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και η Πανεργατική Αγωνιστική Συσπείρωση πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Πύργου διεκδικώντας χρήματα για τους πυρόπληκτους. Στην πορεία συμμετείχαν και σπουδαστές που διαδήλωσαν ενάντια στην δολοφονική μανία του κράτους. Την ίδια μέρα, στο Εργατικό Κέντρο Πύργου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδικάστηκε τόσο η τακτική της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας που είχαν σαν αποτέλεσμα την δολοφονία του Αλέξανδρου.
Μια ακόμα πορεία πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Πύργου την Τετάρτη από το ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ υπήρξε ειρηνική και είχε κατεύθυνση την κεντρική πλατεία Πύργου.
Επεισοδιακή υπήρξε, όμως, η μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης του Πύργου την Τετάρτη κατά την διάρκεια της οποίας οι μαθητές επιτέθηκαν φραστικά σε αστυνομικούς ενώ στόχος έγινε και το Δημαρχείο της πόλης.
Την ίδια ώρα, οι μαθητές της συμπρωτεύουσας πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση αυτή τη φορά το δικαστικό μέγαρο.
Ξημερώματα Παρασκευής και η Νομαρχία για μια ακόμα φορά γίνεται στόχος των οργισμένων νεολαίων της πόλης του Πύργου που για πέμπτη συνεχόμενη βραδιά εξορμεί με μολότοφ και πέτρες στους κεντρικούς δρόμους.
Σήμερα τα Σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη είναι:
Το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ Πύργου, το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, το Γυμνάσιο Επιταλίου, το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας οι μαθητές απέχουν από το μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: