Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«…και ’με οι παππούδες μου ήταν αγρότες»

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι καπρουζοπαραγωγοί μας από τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δριβελέγκα. Μπορεί βέβαια να μην ικανοποιήθηκε το αίτημα για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όμως ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους αγρότες από την Ηλεία ότι υπάρχει πρόθεση και διάθεση να ικανοποιηθούν τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Κατόπιν αυτού οι αγρότες γυρίζουν στα σπίτια τους (δεν πήγανε βέβαια και πολύ μακριά) εναποθέτοντας την τύχη τους στις καλές προθέσεις του υφυπουργού, ο οποίος όχι μόνο κατάλαβε το δίκιο των αιτημάτων τους και τη δυσχερή τους θέση αλλά σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται μαζί τους καθότι όλοι στο ίδιο καράβι είμαστε και την ίδια μοίρα μοιραζόμαστε.


Μπορεί, δηλαδή, οι καρπουζοπαραγωγοί να μην πούλησαν το προϊόν τους, μπορεί να τους κυνηγάει η Αγροτική Τράπεζα με κατασχέσεις των περιουσιών τους και οι προμηθευτές τους αγροτικών εφοδίων με πλειστηριασμούς διότι δεν πούλησαν την παραγωγή και δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και ο υπουργός, ο βουλευτής, ο κάθε Μαυρογιαλούρος τέλος πάντων, το ίδιο δύσκολα τα βγάζει πέρα και καταλαβαίνει τον πόνο τους.


Τι παίρνει δηλαδή ένας πολιτικός (έτσι για να σπάσει και ο μύθος των άνισων προνομίων); Έναν μηνιαίο μισθό της τάξεως των 6.100 ευρώ, μια ψωροσύνταξη βουλευτικής θητείας -κι αυτή μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς- 4.880 ευρώ μηνιαίως, 250 ευρώ την ώρα για κάθε συμμετοχή του σε επιτροπές (και είναι πολλές), αν είναι επαρχιώτης 1.000 ευρώ το μήνα για να πληρώνει το νοίκι του στην Αθήνα και να έχει ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του, 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως και δωρεάν απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, για να κατεβαίνει στο χωράφι και να μη νιώθει ο ψηφοφόρος του κόμπλεξ, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι σταθερό, όλα δωρεάν. Γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη, όλους πληρωμένους από το Δημόσιο. Τηλεφωνική ατέλεια και δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά του. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, δωρεάν διόδια, δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό ως μέλος επιτροπών κλπ.. Δεν πληρώνει φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως, ενώ δικαιούται άτοκα δάνεια -όπως δηλαδή ακριβώς και ο αγρότης.


Τέλος, παίρνει άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του (τους αγρότες, ντε!). Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά.


Όταν λοιπόν οι αγρότες πιστεύουν ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές μπορούν να καταλάβουν τα δίκια τους και κολακεύονται επειδή ένας λαομπαίχτης τους χτύπησε φιλικά στην πλάτη και καταδέχτηκε να τους σφίξει τα γεμάτα χώμα και ιδρώτα χέρια τους, ε, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους. Ελπίζω μόνο ο υφυπουργός να μην πιάστηκε κορόιδο και μαζί με τις υποσχέσεις να τους έδωσε και το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο για τις (καλομελέτα κι έρχονται) εκλογές.




Δεν υπάρχουν σχόλια: