Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«Σκούπα» σε καταυλισμούς τσιγγάνων

Επιχείρηση «σκούπα» στους καταυλισμούς των Ρομά πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, σε Γαστούνη, Ανδραβίδα και Πύργο. Οι καταυλισμοί των τσιγγάνων που αντιμετωπίζονται ως «άντρα εγκληματικότητας» έγιναν φύλλο και φτερό για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη που καθημερινά διαβάζει στον ημερήσιο τύπο για μικροκλοπές, διαρρήξεις, επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους πολίτες και γενικά όλα αυτά τα αποπροσανατολιστικά από τα καυτά ζητήματα του τόπου, στη λογική «με έναν γύφτο ξεχνιέσαι» (πού λεφτά για άρλεκιν)!


Δυστυχώς για τα παπαγαλάκια, το αποτέλεσμα της πολύωρης επιχείρησης δεν ήταν το αναμενόμενο. Στους καταυλισμούς του Πύργου δεν διαπιστώθηκε καμιά εγκληματική ενέργεια ενώ σε Γαστούνη και Ανδραβίδα έγιναν τέσσερις συλλήψεις, δυο για μικροποσότητα ναρκωτικών και δυο για εκκρεμή εντάλματα σύλληψης και δικαστικές αποφάσεις. Κάτι τρέχει στα γύφτικα, δηλαδή.


Στα γύφτικα που στους δήμους της Ηλείας μετράνε μερικές δεκάδες οικογένειες με Ντάτσουν, αντίσκηνα και χαρτόκουτα. Συνήθως εμφανίζονται από το πουθενά, βρίσκουν ένα καλό σημείο κάπως μακριά από τα σπίτια και αραδιάζουν τα συμπράγκαλα. Επειδή είναι χειμώνας, κρυώνουν, οπότε κόβουν κλαδιά από μια ελιά για να ζεσταθούν. Τα αιωνόβια δέντρα που έτυχαν στο διάβα τους γίνονται καυσόξυλα, τα σκουπίδια μαρτυρούν από μακριά τη θέση του καταυλισμού και για τουαλέτα ούτε κουβέντα. Ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα παρακαλάει και απειλεί την Αστυνομία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβουν. Του εξηγούν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν βία, άνθρωποι είναι κι αυτοί, έχουν παιδιά, και αραδιάζουν διάφορα άλλα συμπονετικά. Γιατί; Διότι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει λάβει κονδύλια για την υποδοχή των τσιγγάνων, τα οποία ροκανίζουν οι επιτήδειοι, αλλά πρέπει να υπάρχει δείγμα της μειονότητας στην περιοχή μην τυχόν έρθει κανένας ελεγκτής από την Ευρώπη.


Για να χτιστούν σπίτια τσιγγάνων υπάρχουν προγράμματα. Η Ελλάδα έχει απορροφήσει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε να λάβει, γιατί απλώς δεν ζήτησε περισσότερα. Ακόμα όμως κι αν μπει σε πρόγραμμα κάποια περιοχή, συνήθως γίνεται εκ του πονηρού. Όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια στα Λεχαινά, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος χάρισε σε άσχετες οικογένειες λυόμενα σπίτια που είχαν παραληφθεί από πρόγραμμα ένταξης τσιγγάνων. Ήταν το 2002 όταν με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η μεταφορά πέντε λυομένων οικίσκων στο Δήμο Λεχαινών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δικτύου ROM, για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των τσιγγάνων. Τα λυόμενα μεταφέρθηκαν με άκρα μυστικότητα στα Λεχαινά, αλλά αντί να στεγάσουν τους άστεγους τσιγγάνους, παραδόθηκαν σε μη δικαιούχους δημότες. Οι υπάλληλοι του Δήμου Λεχαινών που συνέταξαν τα σχετικά έγγραφα, αλλά και ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Χατζηγιάννης, δήλωσαν ότι μεσολάβησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος μερίμνησε για την παραχώρηση των λυομένων κατοικιών στις συγκεκριμένες οικογένειες μέσω του προγράμματος κάλυψης στεγαστικών αναγκών των τσιγγάνων του δήμου.


Τότε ο κ. Αντωνακόπουλος προκλητικά είχε δηλώσει ότι: «Επραξα το καθήκον μου προκειμένου κάποιοι εκ των αστέγων συμπολιτών μου να εξασφαλίσουν κατοικία για τις οικογένειές τους, ακόμη και μέσα από το σχετικό πρόγραμμα στέγασης των Τσιγγάνων». Εννοείται πως οι τσιγγάνοι δεν έμαθαν ποτέ για τα λυόμενα που δικαιούνταν ούτε για την αρπαγή της μοναδικής τους ελπίδας από τον κ. βουλευτή.


Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι τσιγγάνοι, παρά τα δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια που εκταμιεύονται στο όνομά τους, εξακολουθούν να διαβιώνουν σε χαρτόκουτα και παράγκες δίπλα σε σκουπιδότοπους, σε κανένα κομμάτι αναδασμού ή στο λιοστάσι κάποιου δύσμοιρου συμπολίτη μας. Η επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση της ευπαθούς, παρεξηγημένης και πολύ αδικημένης αυτής κοινότητας συμπολιτών μας δεν συμφέρει κανέναν. Όσο μάλιστα η κρίση και οι επιπτώσεις της βαθαίνουν, το κυνήγι τσιγγάνων, τα πογκρόμ και οι επιχειρήσεις «σκούπα» θα γίνονται όλο και πιο έντονες, γυρίζοντας τον πολιτισμό μας στα πιο σκοτεινά χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας.


Το σάπιο πολιτικό οικοδόμημα έχει ανάγκη από αποδιοπομπαίους τράγους. Όμως εμείς το ξέρουμε πια. Οι μόνοι τράγοι που φταίνε για την οικονομική και ηθική εξαθλίωση του λαού βρίσκονται μες στη βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: