Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Αλληλοβοηθούνται οι έμποροι για να βάλουν λουκέτο!

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας αποφάσισε να δημιουργήσει Ταμείο Αλληλεγγύης, όχι για να μπορέσουν οι έμποροι αλληλοβοηθούμενοι να βγουν από την κρίση, αλλά για να βάλουν το λουκέτο στα μαγαζιά τους και να βγουν στην ανεργία. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να κρατηθούν στην αγορά, χωρίς όμως να μπορούν και να κλείσουν διότι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα για τα παράβολα χρήματα που φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ.


Στην Αμαλιάδα έχουν γίνει γνωστές τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις που στην πλειοψηφία τους είναι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και με μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι καταστηματάρχες μη μπορώντας πια ούτε το λουκέτο να βάλουν, απευθύνθηκαν στον Εμπορικό Σύλλογο, το Δ.Σ. του οποίου αποφασίστηκε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης που με τη μορφή άτοκου δανείου θα διευκολύνει όποιον επαγγελματία αδυνατεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο για το κλείσιμο της επιχείρησής του ποσό.


Το αρχικό ποσό του ταμείου θα είναι 3.000 ευρώ και θα είναι αυτοτροφοδοτούμενο, δηλαδή όταν θα επιστρέφει ο πρώτος κατεστραμμένος πλέον επαγγελματίας τη βοήθεια, το ποσό θα χρησιμοποιείται για τον επόμενο.


Κι ενώ αυτά τα τραγικά συμβαίνουν στην Αμαλιάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν βάλει λουκέτο περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις λιανικής ενώ οι άνεργοι στον κλάδο του εμπορίου θα φτάσουν τους 150.000 -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας:


«Δυστυχώς όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτης και προσθέτει: «Ο αριθμός των λουκέτων θα ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη που κάναμε αρχικά και θα φτάσουν ακόμα και τις 100.000 πανελλαδικά. Όμως και ο δείκτης της ανεργίας στο εμπόριο θα αυξηθεί ανησυχητικά. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για 100.000 ανέργους έως το τέλος του χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να πλησιάσει και τις 150.000.


Η λύση είναι μονόδρομος. Άμεσες κινήσεις για ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης με την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011 καθυστερεί χαρακτηριστικά. Θα έχουν “πεθάνει” ήδη οι πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο που όταν εφαρμοσθεί δεν θα βρει μεγάλη ανταπόκριση.


Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο να σταθμίσει την κατάσταση πριν να είναι αργά. Οι δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται καθημερινά. Να υπάρξει επιτέλους εγκράτεια δηλώσεων από τους πολιτικούς. Και κυρίως άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: